Projects / Architecture

Smith-Hansen House

This complex renovation in Castlecrag is a response to a challenging site, which is south-facing, steeply sloping and largely consists of rock outcrops and fill. There was little or no level, stable land to build on.

To keep within the client’s budget, the design needed to keep much of the existing house and the nature of the site necessitated the use of light-weight construction.

We took the opportunity to design new cantilevered space over the bushland slope below.

The newly created rooms and decks to the south-east now capture the winter sun.¬† For the first time, the owners enjoy views over Sailor’s Bay.

The new extension is completely steel-framed and was craned into the site and assembled in a matter of days.  This minimised the need for footings and supported the large cantilevers. The exterior walls are all metal-clad.

To the south of the house, years of effort by the owners to regenerate a weed-infested slope has paid off. The steep site is now covered with giant ferns, Christmas bush and native grasses.

Photography by Eric Sierins